הצעה למעשה: חידוש מתנות עניים – לקט/ פרט / עוללות בימינו

על פי הדברים שראינו עד כה מן המקרא, המשנה והתלמוד, העוסקות במצוות הלקט הפרט והעוללות, עולה כי מצוות אלו הן אינן צדקה עם העני, אלא חובתנו כלפיו, ממש כמו הפאה. המשנה מתארת את הדברים בצורה הרדיקלית ביותר בדבריו של רבי עקיבא שראינו במשנה האחרונה לפיה כאשר הכרם עלה כולו עוללות- כל אותן עוללות שייכות לעני, ובעל הכרם נותר חסר כל.

דברים אלו, כמו גם המשנה המקבילה למשנה מתחילת מסכת פאה, האומרת כי בעל הכרם או בעל המטע אשר מניח את סלסלתו תחת האילן במטרה שלא לאבד ולו פרי אחד מפירות העץ- הרי זה גוזל את העניים, שנאמר: "לא תסיג גבול עולים", מלמדים על העמדה המוסרית הרדיקלית של חכמים- לפיה האדם מחויב כלפי האחר באופן מוחלט, והנתינה איננה נובעת מטוב ליבו, מחסד או רחמים.

עמדה זו היא המצווה עלינו לחפש ולשאול את עצמנו כיצד יבוא לידי ביטוי עולם מוסרי זה במציאות חיינו. על כן עלינו לשוב אל הקו המנחה המחבר ומקשר בין שלוש המצוות הללו: לקט, פרט ועוללות.

המשותף לשלושתן הוא שלבעל השדה לא שווה לפעול בכדי להרים את השיבולים שנפלו בלקט, או לאסוף את הזיתים שעוד נותרו בקצה הצמרת של הזית לאחר המסיק או לאסוף את העוללות הבודדות שבכרם- שכן אילו גרושים מבחינתו, והפועל והזמן שישקיע באיסוף הזה, יהיה יקר יותר מהתוצר עצמו. ועל כן הוא מצווה להשאיר זאת לעני- שכן עבורו זהו לחם חוקו.

ואם כן נראה כי יש שתי מקבילות אפשריות בחיינו כיום שבהן ל"בעל השדה" נותרים שקלים בודדים או אפילו פחות מכך, והוא יכול לאסוף אותם לכיסו, או להותיר אותם לעניים. המקרה הראשון הוא העודף שנוצר בקניית מוצרים שונים. בדרך כלל מדובר בעודף של עשרות אגורות- שבמקום לשלשל לארנק, אפשר להותיר אותם לעניים. והמקרה השני הוא כאשר אדם מקבל משכורת, ואף היא בדרכה לא "עגולה" אלא יש בה תוספות של שקלים בודדים, כאשר את אותם השקלים הוא יכול לתרום לעמותה כזו או אחרת.

כאשר מדובר בכסף מזומן, רבים וטובים תורמים את עשרות האגורות הבודדות שהם מקבלים כעודף בקופה אל אחת מקופות הצדקה העומדות בדרך כלל על הדלפק של המוכר. אך מה בדבר כל הקניות שעליהם אנו משלמים באשראי? או המשכורת שנכנסת ישירות לחשבון הבנק? כיצד ניתן לקיים בהם את מצוות "לקט" "עוללות" או "פרט"? מענה לצורך זו ניתן למצוא בהצטרפות ל"עיגול לטובה":

"עיגול לטובה הינה עמותה שנוסדה בשנת 2008 ע"י אורני פטרושקה, יעקב בורק ויהושע אגסי במטרה לאפשר לציבור הרחב להעביר מיקרו תרומות לגורמים ראויים, על פי בחירת התורם. ניתן, באמצעות הוראה קבועה, לעגל כל עסקה בכרטיס האשראי או את תלוש המשכורת החדשי, ואת ההפרש לתרום לעמותה או מטרה הקרובים ללב התורם. באמצעות תרומה של אגורות ספורות של אנשים רבים ניתן ליצור כוח כלכלי משמעותי לתועלת עמותות ראויות במגזר השלישי". (מתוך האתר של העמותה)

כלי נגישות